Back to top
  /  HRF   /  Udruga HRF s europskim kolegama radi na razvoju radijske industrije

Udruga HRF s europskim kolegama radi na razvoju radijske industrije

Udruga Hrvatski radijski forum, osim domaće, prati i europsku radijsku scenu. Od veljače ove godine dio su Udruženja europskih radija (AER) zbog čega su na samom izvoru svih relevantnih informacija. Predsjednica udruge HRF  Silvija Londero Šimleša ističe kako im je pristupanje europskom udruženju omogućilo da se upoznaju sa širom slikom razvoja radijske industrije.

Prije nešto više od osam mjeseci, na Svjetski dan radija, udruga HRF postala je 17. članica AER-a koji zastupa interese više od 5 000 komercijalnih radijskih postaja u EU, Švicarskoj, ali i šire budući da je Australija u AER-u pridruženi član. Ta europska asocijacija, jednostavno rečeno, glas je komercijalnih radija u Bruxellesu. U srcu Europske unije prate donošenje svih zakona koji su važni za radijsku industriju i doprinose rješavanju aktualnih, ali i budućih problema s kojima se radiji suočavaju kako bi im osigurali najprikladniji okvir djelovanja.

Istodobno, promiču upotrebu najnovijih tehnologija u radijskoj industriji te suradnju između svojih članica ali i suradnju s drugim europskim udruženjima.

Na ovaj način komercijalnim radijskim postajama u Europi osiguravaju pravedan i održiv ekonomski okvir kako bi mogle napredovati u modernom i izazovnom okruženju, a aktivni su i na temama poput medijskog pluralizma te dostupnosti medijskog sadržaja.

Ulaskom u AER i udruzi Hrvatski radijski forum otvorila su se mnoga vrata, a predsjednica udruge Silvija Londero Šimleša posebno ističe važnost suradnje. Kroz komunikaciju i praćenje europskih aktivnosti članice AER-a razmjenjuju iskustva i savjete što je vrlo korisno u vremenima brzih tehnoloških promjena, ali i izazova poput koronakrize. Tako su, primjerice, tijekom proljetnog lockdowna razmjenjivali programska iskustva, razgovarali o mjerama za pomoć medijima diljem Europe te identificirali nove izazove u audio industriji. Zahvaljujući donošenju zajedničkih inicijativa, praćenju aktivnosti Europskih institucija, sudjelovanju u radionicama o podcastima i izazovima moderne tehnologije te komunikaciji o unapređenju medijskog sadržaja članice AER-a spremnije su svakodnevno odgovarati novim izazovima uzrokovanih stalnim napretkom, ali i posljedicama koronakrize.

Udruga Hrvatski radijski forum okuplja najveće radijske stručnjake u Hrvatskoj i najslušanije radijske postaje s dosegom od dva milijuna slušatelja, pa svojim stručnim znanjem žele doprinijeti razvoju cjelokupne europske radijske industrije, te istodobno iskoristiti sva nova saznanja kako bi razvijali radijski medij u Hrvatskoj.

Follow us