Back to top
  /  HRF   /  Luka Đurić: ‘Budućnost radija podrazumijeva različite platforme’

Luka Đurić: ‘Budućnost radija podrazumijeva različite platforme’

Udruženje europskih radija (AER) priključilo se raspravi o Programu za politiku radiofrekvencijskog spektra (Radio Spectrum Policy Programme – RSPP). Naš je cilj osigurati dostupnost radijskog sadržaja na svim platformama, poručuje član Izvršnog odbora AER-a i potpredsjednik HRF-a Luka Đurić.

‘AER podupire budućnost komercijalnog radija na više platformi. Osiguravanje zemaljskog analognog i digitalnog odašiljanja, upotpunjeno s online prijenosom, ključno je za očuvanje zdravog radijskog tržište u Europi.’

Otvoreno je pitanje uporabe frekvencijskog pojasa 700 MHz (UHF 470 – 960 MHz), a iz AER-a poručuju da je važno da ostane rezerviran za radijsku industriju.

‘Kako je i navedeno u članku 45 EU direktive 2018/1972, radio promiče kulturnu i jezičnu raznolikost te medijski pluralizam. Ukidanje rezerviranog frekvencijskog pojasa 700 MHz može ugroziti održivost radijskog emitiranja pojedinih nakladnika i pravnu sigurnost koju trenutno imaju.’

Podsjećaju i da su FM odašiljači često instalirani na DVB-T odašiljačima pa bi njihovo uklanjanje, zbog prelaska na DVB-T2, ozbiljno ugrozilo pristup FM-u i donijelo nove troškove.

Ovom prilikom podržali su, kako su naveli, ambiciozni plan Europske komisije za 5G mrežu. ‘Radio se zasad u manjoj mjeri sluša online, ali to se ubrzano mijenja. 5G mreža zasigurno će biti važan kanal distribucije radijskih sadržaja, prije svega putem pametnih telefona. U nekoliko europskih zemalja u tijeku su i pokusna emitiranja putem 5G mreže’, otkriva nam Đurić.

Udruženje europskih radija osvrnulo se i na činjenicu da su se neke europske zemlje, u suradnji s akterima iz industrije, odlučile za isključivanje radijskog emitiranja putem jedne tehnologije, a u korist druge.

‘U AER-u podržavamo svaku odluku koja je rezultat konsenzusa. Istodobno, pozivamo na oprez kako bismo izbjegli moguće prerane tranzicije s tehnologije na tehnologiju i sve moguće posljedice koje takav potez može donijeti. U svakom slučaju, krajnji je cilj svim građanima Europske unije osigurati besplatan i jednostavan pristup radijskom sadržaju putem različitih platformi’, zaključuje Đurić.

Follow us