Back to top
  /  HRF   /  Luka Đurić o važnosti regulacije globalnih online platformi

Luka Đurić o važnosti regulacije globalnih online platformi

Europsko udruženje radija (AER), u čijem izvršnom odboru sjedi i potpredsjednik HRF-a Luka Đurić, je podiglo glas zbog negativnih utjecaja globalnih online platformi na europsku demokraciju, kulturnu raznolikost i medijski pluralizam.

Uoči objavljivanja nove legislative o odgovornostima globalnih online platformi, ta je tema opet u fokusu i izaziva brojne reakcije. AER, koji zastupa više od 5 000 komercijalnih radijskih postaja, oglasio se zajedno s europskim radiotelevizijskim udruženjima koja predstavljaju tisuće javnih i komercijalnih medija te agencijama koje se bave prodajom oglasnog prostora. U zajedničkoj izjavi traže da se osigura transparentnost i definira odgovornost velikih online platformi.

‘Ovo je jedan od preduvjeta očuvanja povjerenja kako naše, tako i budućih generacija u europski medijski sustav koji mora biti temeljen na istinitosti informacija i bogatstvu različitih stavova. Takav odgovoran pristup će osigurati i ekonomsku održivost medijskog sustava u digitalnoj eri’

napominje Đurić i objašnjava kako velike online platforme imaju iznimno važnu posredničku ulogu u pristupu različitim online sadržajima, a netransparentno koristeći algoritme za organiziranje, rangiranje i upravljanje sadržajima, maksimiziraju svoju dobit.

Kao član izvršnog odbora AER-a i dopredsjednik HRF-a, na primjeru radijske industrije objašnjava situaciju na tržištu:

‘Radio je zakoračio u digitalno doba, prilagodio se te zakoračio na platforme na kojem se nalaze globalni igrači. Do radijskih sadržaja sada se dolazi putem tražilica, društvenih mreža, uređaja poput pametnih zvučnika, trgovina aplikacijama, a to je svijet u kojem dominira samo nekoliko kompanija koje imaju već spomenutu ulogu posrednika. To veliko i propulzivno područje digitalne ekonomije treba regulirati kako bi se jasnim pravilima omogućilo transparentnije poslovanje.’

Udruženja u zajedničkoj izjavi pozivaju na konkretne pomake. Traže da nakladnici budu upoznati s funkcioniranjem algoritama i traže donošenje mjera koje će spriječiti velike online platforme da značajno utječu na njihovo medijsko djelovanje, jer to nije u skladu sa slobodom i neovisnošću medija i zapravo potkopava povjerenje javnosti u medije i demokraciju. Cilj im je da online platforme preuzmu veću i odgovorniju ulogu u borbi protiv svih ilegalnih i štetnih sadržaja, od piratskih do govora mržnje, te da budu transparentne prema svojim korisnicima i vlastima.

Europa može biti globalni lider u oblikovanju digitalnog prostora i definiranja načina na koji mediji u njemu djeluju, a za dobrobit društva. Sada je prilika za konkretne iskorake, a na potezu su EU institucije.

Follow us