Back to top
  /  HRF   /  Hrvatski radijski forum: Udruga koja uspješno promovira radijsku industriju

Hrvatski radijski forum: Udruga koja uspješno promovira radijsku industriju

Udruga Hrvatski radijski forum je udruga stručnjaka, radijskih eksperata kojima je cilj promicati radijsku industriju u Hrvatskoj kroz sustavnu edukaciju o radiju.

Naglasak je na edukaciji i projektima kojima žele mladima, studentima, ali i zainteresiranoj stručnoj javnosti osigurati platformu sustavne edukacije o radiju s ciljem promicanja, razvitka i unapređenja radijskog medija s različitim temama, a o njihovim uspješnim projektima i planovima više nam je ispričala Silvija Londero Šimleša, predsjednica udruge i predsjednica HRF-a.

Jedan od ključnih, a svakako i prepoznatljivih projekata udruge HRF je Hrvatski radijski forum koji se održava svake godine na Svjetski dan radija, 13. veljače. Cilj im je na jednom mjestu okupiti predstavnike medija, stručnih udruženja, politike, regulatornih tijela, akademičare, znanstvenike, poduzetnike i diplomate te otvoriti aktualne i značajne teme za radijsku, odnosno medijsku struku. Tema prvog Hrvatskog radijskog foruma bio je novi Zakon o elektroničkim medijima, na drugome se raspravljalo o Medijskoj strategiji RH, dok je tema trećeg bila ‘Komercijalni radio u suvremenoj Europi’.

‘Ovakvim tempom namećemo u javnom prostoru teme koje su važne za medijsku struku i dajemo priliku da se o prijedlozima i aktivnostima raspravlja. Ovogodišnji Hrvatski radijski forum bio nam je posebno važan jer smo upravo tijekom 3. HRF-a kao predstavnici Republike Hrvatske primljeni u prestižno članstvo AER-a (Association of European Radios), temeljnog udruženja komercijalnih radija u Europi.’

Osim Hrvatskog radijskog foruma, organiziraju niz HRF Akademija. Nakon što su održane one na temu ‘Utjecaj glazbenih festivala na turizam’ te ‘Tržište rada i mediji’ koje su radili s partnerima Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Hrvatskom udrugom poslodavaca, tema 3. HRF Akademije bila je ‘Formatirani radio u Hrvatskoj’.

Za studente Edward Bernays University Collegea organizirali su predavanje i radionicu o formatiranom radiju na Enteru Zagreb, prvom radiju za mlade u Hrvatskoj. Studenti su obišli i još neke članice HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja – narodni, Antenu Zagreb, Gold FM i Extru FM, te agencije Media servis i amm. te se u razgovorima s DJ-evima, programskim direktorima, producentima i ostalim sudionicima živog radijskog programa iz prve ruke uvjerili u dinamiku, prednosti i ljepotu rada na radijskom mediju.

‘Raduje nas kada mladi ljudi nakon edukacijskih programa naglašavaju kako su naučili puno i radio vidjeli u nekom novom svjetlu, posebno im se sviđa prijateljska atmosfera i pozitivno okruženje.’

S ovakvim projektima nastavit će i dalje, ističe predsjednica udruge, a cilj je novim generacijama dati priliku da se upoznaju s posebnostima komercijalnog radijskog medija. Studentima koji proučavaju teoriju medija, ali i i slične smjerove, od neizmjernog je značaja praktičan rad na radiju, sinergija teorije i prakse je ključna kada govorimo o edukaciji medijskih kadrova.

‘Kao udruga koja se zalaže za razvoj hrvatske medijske industrije svjesni smo kako je ulaganje i neprekidan rast te razvoj proizvoda i ponude neizbježan uvjet zadržavanja pozicije svakog lidera na hrvatskoj medijskoj sceni. Tako smo se kroz dosadašnji rad etablirali u stručnom i javnom prostoru kao stabilna karika te smo razvili dobru suradnju s regulatornim, zakonodavnim i stručnim institucijama.’

I dalje će se baviti svim onim temama koje su aktualne i značajne na medijskom tržištu. Uloga medija u izazovnim vremenima, medijski multitasking, kreativna rješenja u vrijeme krize, prenošenje poruke putem radija, medijska i tehnička pismenost, marketing i radio, elektroničke komunikacije, digitalizacija, radio kao komunikacijski kanal prema zainteresiranoj javnosti, uloga medija u oporavku tržišta – samo su neke od tema koje pripremaju.

Follow us