Back to top
  /  HRF   /  Đurić o širenju DAB+ tehnologije Europom

Đurić o širenju DAB+ tehnologije Europom

Europsko udruženje radija (AER), kao član WorldDAB Foruma, prati napredak u tehnologiji radija. Koliko se na starom kontinentu proširila platforma za digitalni radijski program – DAB/DAB+, pitali smo člana izvršnog odbora AER-a i potpredsjednika HRF-a Luku Đurića.  

‘2020. je svakako bila važna godina po pitanju širenja DAB+ tehnologije’, kaže Đurić i upućuje nas na zanimljive podatke koji su pristigli s godišnjeg zasjedanja WorldDAB generalne skupštine, održane krajem prošle godine. U Velikoj Britaniji je slušanje radija putem DAB-a prvi put preteklo FM. U Njemačkoj je nedavno pokrenut drugi nacionalni DAB+ multipleks i uspostavljen je doseg do  83% stanovništva, a u Češkoj postojeći DAB signal stiže do čak 95% potencijalnih slušatelja. Na zasjedanju je izneseno i da u Norveškoj, Švicarskoj, Velikoj Britaniji i Italiji više od 90% novih automobila ima digitalni radio kao dio standardne opreme. Po pitanju ove tehnologije najdalje se otišlo u Norveškoj gdje su još 2017. ugašene nacionalne i regionalne FM postaje.

‘Iako su zabilježeni pomaci na razini država i veći broj Europljana na posao vozi s upaljenim digitalnim radijem, novi zamah širenju DAB-a predstavlja nedavno stupanje na snagu EU pravila prema kojemu u sva nova vozila moraju biti ugrađeni DAB+ prijamnici’, ističe.

Istodobno se u Europi radi na promociji digitalnog radija.

‘Predstavlja se publici kroz različite kampanje. Jedna takva u Nizozemskoj, u koju se uključio veći broj poznatih DJ-eva i voditelja, polučila je opipljiv uspjeh i dovela do značajnog povećanja slušanja digitalnog radija.’

Popularizaciji digitalnog emitiranja pridonosi i obogaćivanje radijske ponude postajama koje se ne mogu čuti na FM-u.

Follow us