Back to top
  /  HRF   /  DAB+ dobar je za okoliš i ekonomiju

DAB+ dobar je za okoliš i ekonomiju

Udruženje europskih radija (AER) članica je WorldDAB foruma i sa zanimanjem prate širenje DAB+ tehnologije, kao i brojne studije na tu temu. WorldDAB nedavno je iznio zanimljive podatke o utjecaju te tehnologije na okoliš, ali i na ekonomiju.

‘Europskim zelenim planom (EU Green Deal) Europa želi do 2050. postati klimatski neutralna razvijanjem i iskorištavanjem čistih izvora energije i zelene tehnologije.

Kako bi se ta vizija ostvarila svi trebaju dati svoj doprinos, a u ovom kontekstu treba razgovarati i o platformama za emitiranje radijskih programa’, kaže nam Luka Đurić, član Izvršnog odbora Udruženja europskih radija i potpredsjednik HRF-a.

‘Digitalna distribucija radijskog signala ima značajne prednosti, a smanjenje potrošnje električne energije što vodi smanjenoj emisiji stakleničkih plinova je jedna od njih’, pojašnjava i upoznaje nas s različitim studijama čije su zaključke saželi u WorldDAB-u.

Istraživanje iz Bavarske, njihove javne radio televizije, pokazalo je da je za emitiranje jedne usluge putem DAB+ tehnologije u prosjeku potrebna petina energija koja se koristi za emitiranje na FM-u. Iznose i studiju BBC-a prema kojoj je potrošnja energije po satu za uređaj (distribucija i konzumacija) niža za DAB nego u slučaju drugih platformi, odnosno za AM, FM, IP ili DTV.

Prema švicarskoj javnoj radioteleviziji SRG SSR, potrošena energija po postaji na FM-u u 2019. godini iznosila je 40 GWh, u usporedbi s 3,4 GWh na DAB-u +. Procjena je da će nakon isključenja FM-a, ukupna potrošnja energije za radiodifuziju putem DAB + tehnologije biti manja od 10% onoga što je bilo potrebno za FM.

European Broadcasting Union (EBU) 2017. usporedila je troškove distribucije putem FM i DAB platforme.

‘Analiza koja je obuhvatila pet najvećih tržišta u Europskoj uniji pokazala je da FM predstavlja najskuplju distribucijsku platformu, odnosno da bi prijelaz na DAB smanjio proračun potreban za distribuciju, omogućujući tako veća ulaganja u proizvodnju sadržaja i zapošljavanje’, navodi Đurić.

Izvještaj iz 2018. godine o norveškom prelasku na digitalno pokazao je da zemlja ima dobro razvijen sustav za recikliranje elektroničkog otpada, odnosno da se 99% komponenti starijeg radijskog uređaja može reciklirati.

Follow us