Back to top
  /  HRF   /  Direktor HUP-a Zorić: Digitalizacija radija znači odmak od lokalnog prema globalnom

Direktor HUP-a Zorić: Digitalizacija radija znači odmak od lokalnog prema globalnom

Mnoge naše djelatnosti su još tradicionalne, ali radio je u tom smislu odmaknuo prema digitalnom – rekao je glavni direktor HUP-a Damir Zorić za Media servis nakon 4. Hrvatskog radijskog foruma, u organizaciji udruge HRF na čijem čelu je Silvija Londero Šimleša, koja je ujedno i predsjednica HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja.

Jedan od sudionika ovogodišnjeg Foruma bio je i glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Damir Zorić koji se za Media servis osvrnuo na temu o kojoj se raspravljalo na ovogodišnjeg forumu, a to je digitalni radio.

‘Ovo je za mene pozadina onog što inače svakodnevno čujem kao radijski program. Mi obični ljudi slušamo radio postaje, ne pratimo i ne razmišljamo što se nalazi iza i kako te poruke, ta glazba, te informacije, te reklame i sve što dolazi kroz eter kako dolazi k nama’, poručio je Zorić.

4. Hrvatski radijski forum bavio se razvojem digitalnog radija u Hrvatskoj.

‘Mnoge naše djelatnosti su još tradicionalne, ali radio je u tom smislu i odmaknuo prema digitalnom’, smatra Zorić.

‘Preko tog svemoćnog Google-a naprosto možete doći do neke stanice u New Yorku ili bilo gdje u svijetu, ima ih na tisuće. To je digitalni kanal distribucije koji ljudima omogući da ono što se emitira lokalno i stvara lokalno da se može distribuirati i naravno koristiti globalno daleko od područja frekvencija na kojoj se taj program stvori’, ističe Zorić.

HUP je dugogodišnji partner udruge Hrvatski radijski forum s kojom surađuju putem Koordinacije komercijalnih radio postaja i ta je suradnja izuzetno važna za hrvatsku radijsku industriju.

‘Budući da smo mi socijalni partner koji surađuje s Vladom RH i sindikatima u svim zakonodavnim procesima prije nego oni idu pred zakonodavca na izglasavanje, prije svega u tom pogledu. Možemo napraviti puno toga u javnom zagovaranju pojedinih interesa’, objasnio je direktor HUP-a.

Tehnologije se mijenjaju i mijenjat će se i dalje, do sada je to išlo u prilog radiju kao medijskoj platformi jer se radio prilagođava digitalnoj budućnosti. ‘Sjetite se samo video kazeta, kako su bile popularne, a više se ne proizvode’, podsjetio je Zorić.

‘Danas je nešto tehnološko čudo, a sutra već nestaje. Već se treba pitati što je novo nakon digitalizacije, a što se tiče radijske industrije meni se čini da su njoj u toj transformaciji, napredovanju, jako pomogle nove tehnologije i digitalizacija.’

Dok se svi nadaju i skorom oporavku hrvatskog gospodarstva i kraju pandemije koronavirusa, Zorić u ime HUP-a poručuju da u svemu ovome treba sačuvati i zdrav razum.

‘Nije jednostavno nikome, prije svega psihološki, to više izdržavati, to je vidljivo na svakom koraku, treba biti majstor da se ostane normalan. Ja mislim da i mediji poput radija pomažu tome da preživljavamo. Treba te mjere relaksirati, selektivnije ih donositi i primjenjivati’, zaključno je poručio Zorić nakon 4. Hrvatskog radijskog foruma u razgovoru za Media servis. (Foto: Mario Poje)

Follow us