Back to top
  /  HRF   /  Zakon o digitalnim tržištima: Udruženje europskih radija objavilo preporuke

Zakon o digitalnim tržištima: Udruženje europskih radija objavilo preporuke

Udruženja europskih radija (AER) oglasilo se o prijedlogu Zakona o digitalnim tržištima. Identificirali su izazove i objavili svoje preporuke.
‘Za početak smatramo da je bitno izričito navesti da platforme digitalnih glasovnih asistenata, koje imaju status posrednika između davatelja digitalnih usluga i velike korisničke baze čine ključne usluge platforme koje spadaju pod Zakon o digitalnim tržištima. Pozivamo EU institucije da se to razjasni’, navodi član Izvršnog odbora AER-a i potpredsjednik HRF-a Luka Đurić.
Očekuju i da se tim platformama onemogući preferencija vlastitih usluga na štetu komercijalnih radija. Iako prijedlog Zakona uključuje odredbe koje imaju za cilj spriječiti takvu praksu, AER poziva da se razjasni da bi se takva pravila morala primjenjivati i u slučaju digitalnih glasovnih asistenata. Također, traže njihovo uvrštavanje u članak koji propisuje primjenu pravednih i nediskriminirajućih uvjeta pristupa svim poslovnim korisnicima.
Osvrnuli su se i na mogućnost da online platformi ostvaruju prihode na račun radijskih sadržaja.
‘Nužno je izričito navesti da online platforme sa statusom posrednika ne smiju dodavati oglase radijskim sadržajima koje distribuiraju, a bez izričitog pristanka davatelja sadržaja. U slučaju pristanka, radio treba dobiti pošten udio od oglašavanja.’
Prijedlogom zakona predviđeno je da se posredničke online platforme suzdržavaju, u konkurenciji s poslovnim korisnicima, od korištenja podataka koji se generiraju aktivnošću tih korisnika.
‘I DVA platforme moraju osigurati radijima neograničen pristup tim podacima do kojih su došli distribuirajući njihove sadržaje, i to besplatno, kontinuirano i u stvarnom vremenu. Nadalje, tim platformama se ne smije dozvoliti korištenje ovih podataka za svoje usluge, osim ako imaju privolu poslovnog korisnika, u našem slučaju radijskog nakladnika. Upozoravamo i da treba spriječiti izbjegavanje obveze dijeljenja podataka, primjerice putem posebnih sporazuma’,
navodi Đurić.
U Udruženju su se osvrnuli i na zasad predviđene rokove za istrage i postupke.
‘Naš je stav da određene rokove treba skratiti, ako želimo da zakon ispuni svrhu’, objašnjava i navodi da treba težiti tome da se štetne situacije rješavaju što prije, kao i da kod utvrđivanja rokova treba voditi računa da je svaki dan važan za poslovne i krajnje korisnike.
Follow us