Zlatko Mateša za MS: Olimpijskih igara će biti, a Maksimir treba sravniti sa zemljom

U ovotjednom Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora. Bivši premijer s najdužim mandatom i ponovno izabrani predsjednik HOO-a tvrdi da će se Olimpijske igre u Tokiju održati unatoč pandemiji Covida-19. S našim gostom razgovarao je sportski novinar Damir Tabaković.


“Sada je sto posto da će Igara biti. Prije tri tjedna predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach rekao mi je da će se Igre u Tokiju sigurno održati. Potvrdio je to i premijer Japana i čelništvo Organizacijskog odbora”, poručio je Mateša.


Igre će se održati pod strogim zdravstvenim protokolima jer će u olimpijskom selu biti više od 10.000 sportaša i nemoguće je izbjeći međusobne kontakte. Predsjednik HOO-a ima informaciju da se razrađuje nekoliko scenarija.


“Sada dolazimo do tog jako dobrog pitanja. Najvažnije je zdravlje sportaša u olimpijskom selu i režimu boravka u njemu. Naravno tu su dolasci – odlasci i izbjegavanje kontakata na tom putu”, objasnio je Mateša.
Recimo da cjepivo bude gotovo do kraja godine, vrlo lako je moguće da mnogi neće biti u prilici doći do njega, pogotovo sportaši iz siromašnijih zemalja. Već u startu neće svi imati jednake uvijete za odlazak u Tokio, a mnogo njih još se nije kvalificiralo za OI.


“Teško je o tome govoriti i pitanje je kako će se odigrati kvalifikacije jer neke počinju već krajem godine i teško da će svi imati jednake uvijete. S tim se mora živjeti i morat će se žrtvovati mnogo toga da do Igara dođe. To sve može biti upitno”, rekao je Mateša.


Završnica NBA lige odigrana je do kraja. To je bio savršeni model u kojem su košarkaši bili u izolaciji nekoliko mjeseci u Orlandu, a za njih je u organizaciji radilo nekoliko tisuća ljudi. “Bit će to izazov za organizatore, ali mene brine nešto drugo”, poručio je Mateša.


“Kada govorimo o košarci mene više brine što naši igrači zbog promjene termina NBA-a neće moći igrati za Hrvatsku”, upozorio je Mateša.
“Što se tiče financiranja sporta – tu nemamo problema. Treneri su i u vrijeme lockdowna primali plaću. Vlada i Ministarstvo turizma i sporta pomogli su nam maksimalno”, rekao je Mateša.

“Financiranje priprema sportaša i trenera odvija se potpuno normalno, a svima je produženo za još godinu dana, do novog termina Tokija”, pohvalio se Mateša.

Lijepa je vijest da su u Ministarstvu turizma i sporta potpisana 23 ugovora o sufinanciranju izgradnje, građevinskih zahvata i opremanja sportskih objekata u 2020. godini. Sutra se u Ligi nacija naši Vatreni igraju protiv svjetskih prvaka Francuske, a svjetski doprvaci još uvijek igraju na stadionima koji jedva dobivaju uporabnu dozvolu.

“Maksimir treba sravniti sa zemljom jer tu nema nikakve mogućnosti poboljšanja i svaka uložena kuna je bačeni novac. Na tom istom mjestu, zbog tradicije napraviti stadion koji je primjeren glavnom gradu jedne zemlje u Europskoj uniji. Zagreb je zaslužio stadion, koji će biti dimenzioniran u skladu s našim potrebama, a to je za 30.000 ljudi. Mislim da smo vrlo blizu toga”, zaključio je Zlatko Mateša u ovotjednom Intervjuu tjedna Media servisa.