Žakline Troskot za MS: Svi sudionici prvog pilot-projekta su zdravi, sutra očekujemo rezultate testiranja

Prošlo je tjedan dana od prvog pilot-projekta velikog okupljanja, na kojem se bez maske i distance družilo 80 cijepljenih građana. Jedna od organizatorica projekta je i predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja Žakline Troskot koja je gostovala u Intervjuu tjedna Media servisa. S njom je razgovarala Andrea Milošević.

Sudionici pilot-projekta jutros su se testirali na koronavirus, potvrdila je Žaklina Troskot.

”Nemamo još rezultate, ali vjerujem da ćemo ih sutra dobiti. Znači, od svih onih s kojima smo jučer telefonirali, svi su bili zdravi. Nadam se da idemo prema otvaranju i da nema više potrebe za nikakvim pilot-projektima, nego da ćemo početi opet, koliko toliko, normalno živjeti.”

Drugi pilot projekt, čiji bi se sudionici trebali podvrgnuti testiranju ovog vikenda, bio je simulacija svadbenog slavlja na kojem je bilo oko 130 uzvanika. Neki od njih bili su cijepljeni, neki su već preboljeli koronavirus, a treći su morali imati negativan test. ”Bilo je glazbe, plesa i vlakića” prepričala je Troskot.

”Mlade nije bilo. Mi smo rekli da je večer duga pa smo se nadali da će se netko predomisliti ili ubrzati vjenčanje koje je morao odgoditi prošle godine, ali evo nisu. Bilo je veselo, bilo je kao prava svadba i nije nam čak ni nedostajala ta mlada. Jedna uzvanica mi je čak rekla da joj je svadba bolja od ostalih i da je to možda zato što nema mlade koja zna raditi pritisak. Ovdje je bila samo jedna dobra fešta.”

”Nadamo se da će rezultati pilot-projekata pokazati da nije bilo zaraženih i očekujmo da Stožer od 1. lipnja popusti epidemiološke mjere”, poručila je predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja.

”Vjerujemo da će se ugostiteljski objekti otvoriti do kraja te očekujemo da će se moći organizirati svadbene svečanosti i poslovni domjenci. Vjerujemo da će se vratiti i koncerti, eventi i kongresna događanja. Vidimo da se u ostatku Europe sve već lagano popušta i da su prvi gosti unutra u ugostiteljskim objektima, ništa manje ni mi ne očekujemo.”

”Nemam potpuno informaciju o tome hoće li cijepljenje biti uvjet za boravak u ugostiteljskim objektima, ali vjerujem da je namjera da otvaranje krene s takvim modelom, po uzoru na ostatak Europske unije”, rekla je Troskot.

”Jesam li s tim sretna? Nisam. Hoće li to biti teško izvedivo u samim ugostiteljskim objektima? Biti će, ali bitno nam je sad za početak da otvorimo i da krenemo. Nadam se ipak da ćemo čim prije doći u normalu.”

Koliko je ugostitelja preživjelo epidemiju vidjet će se tak nakon što se popuste mjere, objasnila je Žakline Troskot.

”Mi mislimo da ima dosta ”zombie firmi” koje za sada funkcionira i održavaju se na životu kroz mjere, a kako će se snaći na novom tržištu i u novim uvjetima rada, u trenutku kada se sve otvori, to ćemo vidjeti. Koliko za sada znamo, tijekom ovog perioda 1000 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj je zatvorilo svoja vrata i to nije dobar pokazatelj.”

Ugostitelji su u cijelom svijetu ponijeli veliki teret pandemije. Žakline Troskot usporedila je poticaje za opstanak ugostitelja u Hrvatskoj i u ostalim zemljama.

”Zasigurno su u drugim zemljama imali bolje ekonomske mjere s obzirom na to da su ugostitelji i sve druge djelatnosti koje su morale biti zatvorene u lockdownu, dobivali 75 posto od prometa za 2019. godinu. Mi nismo dobivali ni blizu toliko.”

”Nismo zadovoljni s pragovima koje je Vlada postavila, a koji se moraju ostvariti za dobivanje potpore”, zaključila je Troskot.