Zagrebački Manhattan: Bandić na Anteni Zagreb o planovima i prosvjedima

“Zagrebački Manhattan”, najveći projekt gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, podigao je buru u javnosti.

“Priču su ‘digli’ iluzionisti, oni koji znaju unaprijed što će se dogoditi. Inače, ideal Zagreba je da se mijenja, a da pri tom ostaje isti”, rekao je gradonačelnik za Antenu Zagreb i najavio da će se GUP “popeglati” do jeseni.

“Zagrepčane treba vratiti na Savu, a projekt ‘Zagreb city‘ ili možemo ga zvati ‘Zagrebački Manhattan’ će biti najljepši u gradu s idealnim omjerom javnog prostora i zelenih površina, kao što smo uredili Bundek, a to je moj projekt i moja ideja. Hipodrom će biti ljepši od Bundeka.”

Što se tiče 150 konja koji su smješteni na Hipodromu, Bandić kaže da će tamo i ostati do početka radova, dakle godinu i pol do dvije. Osvrnuo se i na prosvjede…

“Oni su ‘antiprotivni’, oni su protiv svega. Oni su bili protiv skijališta, protiv Cvjetnog prolaza, protiv Bundeka i sada su protiv Hipodroma. To ja zovem bubnjarska demokracija.”

Foto: Antena Zagreb

U Zagrebu se trenutno radi na dva velika projekta, žičari i rotoru. Ukupno su vrijedni gotovo milijardu kuna, a trebali bi biti završeni do Dana grada Zagreba iduće godine. Radi se i na Mostu slobode. Sjeverna strana bit će gotova do polovice idućeg tjedna, a onda se prelazi na istočnu.

“To je teško negdje 25 milijuna kuna i do konca ljeta ćemo završiti, kao što ćemo završiti 328 otvorenih mjesta u Gradu Zagrebu. Samo vodoopskrba i odvodnja imaju 105 gradilišta. Imat ću posla ovih mjesec i pol, dva. Jedva čekam da odete na more, da vas potjeram iz grada i da mogu raditi neometano. Da vas ima što manje na cesti, ali da plaćate porez i prirez redovno.”

Osvrnuo se i na biciklističke staze koje su na nekim dijelovima izblijedile…

“Ja sam dva puta platio kaznu za parkiranje jer je izblijedila horizontalna signalizacija za parkiranje invalida. Tko mi je kriv što nisam gledao vertikalnu signalizaciju nego sam otišao na Kvatrić, kod kumice uzeti grincajg i salatu i dok sam došao dobio sam kaznu. Slažem se, treba obnavljati i održavati taj sustav biciklističkih staza.”

“Živim ovaj grad i posao”, zaključuje gradonačelnik i ističe da isto očekuje od svojih suradnika.

“Kad ću moje najbliže suradnike uspjeti zainteresirati da žive ovaj grad barem 30 posto kao ja, ovaj grad bi bio 50 posto bolji. Nikako da to napravim u ovih 19 godina i to je moje stalno promišljanje, hendikep, nedostatak i neuspjeh.”

Na pitanje o aktualnim predsjedničkim kandidatima i samoj kampanji kratko je rekao: “Dugo je ljeto i neka se svi izredaju. Ja ću poslije ljeta nešto reći. “

Foto: Antena Zagreb