Tucak za MS: Ako neće biti cjepiva ne znam kako će se održati Olimpijske igre

U Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je izbornik Hrvatske vaterpolske reprezentacije Ivica Tucak.  Osvrnuo se izbornik na doba izolacije u Hrvatskoj i kako je sam to doživio. Govorio je o preranoj smrti legendarnog mađarskog igrača i izbornika Tibora Benedeka. Naravno, reprezentacija i vraćanje igrača u bazen bila je tema ali i velika pobjeda nad Crnom Gorom u Dubrovniku prošlog tjedna te o Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine.

Intervju je vodio Damir Tabaković.

Za početak neizbježna tema bila je povratak novih slučajeva zareze koronavirusom u Hrvatskoj.

“Neugodno sam iznenađen, mislio sam da je to iza nas. Što i kako dalje pitanje je, ali vjerujem da neće biti potpune blokade, to je nedopustivo u smislu funkcioniranja normalnog života. ‘Ajmo se pomolit Bogu da to nekako prođe i da se život normalizira, no da ćemo morati pripaziti itekako je jasno”, rekao je izbornik.

Svijet se zatvorio u svoje domove i putem medija pratio vijesti oko pandemije koronavirusa. Izbornik Tucak objasnio je kako je podnosio izolaciju.

“Nisam navikao na taj zatvoreni život, s obzirom na funkciju koju obnašam i moj način života. Teško mi je pala ta situacija, nije mi bilo lako, nije nikome”, smatra Tucak.

Svakom vrhunskom sportašu izolacija teško pada, a psihološki gledano, svaki drugačije doživljava stresne situacije. 

“To je tema koja zahtjeva dobru psihološku analizu. Nekim sportašima je čak dobro došlo, u smislu odmora i resetiranja”, poručio je.

Korona je odgodila Olimpijske igre za 2021. godinu, a izbornik Tucak skeptičan je oko održavanja najvećeg sportskog događaja u Tokiju.

“U ovom trenutku ne vidim način da se Olimpijske igre održe ukoliko se ne nađe cjepivo. Ne vidim način kako da u olimpijskom selu bude 25 tisuća sportaša, a da funkcionira normalno”, rekao je Tucak.

Prerana smrt Tibora Benedeka, legendarnog mađarskog vaterepolista, kasnije izbornika – teško je pala Ivici Tucku.

“Ježim se sad dok pričam zbog slika koje dolaze iz Budmipešte, stali su cijeli grad i Mađarska, odaju počast jednom takvom sportašu. Dva dana od te tragične i nesretne smrti još sam pod dojmom, upitaš se što je čovjek i koliko je vrijedno sve ovo o čemu razgovaramo”, potresen je bio Tucak.

Život ide dalje, igrači su bazenima, a Barakude su već odigrale jednu prijateljsko-pripremnu takmicu u Dubrovniku gdje su pomeli Crnu Goru, kao da su se željeli osvetiti za poraz iz siječnja u borbi za broncu na EP.

“Bilo je bitno pobijediti utakmicu i staviti stvari na svoje mjesto. Iznenadili su me ugodno, odigrali smo fantastičnu utakmicu, uvjeren sam da smo kvalitetnija reprezentacija i drago mi je da su dečki to pokazali. Hrvatska se vratila na pravi način”, rekao je Tucak.

Hrvatska još mora izvaditi vizu za Tokijo, a kad dođeš tamo onda je cilj popeti se na Olimp.

“Naravno, bez takvog cilja ne treba se ni baviti sportom. Olimpijske igre su nešto najvrijednije, imao sam privilegiju igrati finale, nažalost uzeli smo ‘samo’ srebro. Učinit ćemo sve, ja prvi kao izbornik, da čim prije i to zlato dođe oko vrata”, najavio je izbornik.

Maro Joković, Xavi Garcia i kapetan Andro Bušlje željeli su ove godine završiti reprezentativnu karijeru u Tokiju. Kakva je situacija s našim senatorima u reprezentaciji, Tucak kaže:

Izuzetno sam sretan zbog njih trojice, pravi su sportaši i žive to. Hvala Bogu s njima ćemo završiti olimpijski ciklus”, zadovoljno će Tucak.

U kolovozu se očekuje vrlo jaki turnir u Šibeniku uz sudjelovanje Italije, Crne Gore i Španjolske, a nakon toga, u rujnu u Zagrebu slijedi oproštaj Ratka Rudića, jednog od najvećeg trenera u povijesti sporta, a sigurno najboljeg vaterpolskog trenera u svijetu. Utakmicu će igrati Hrvatska – Svijet.

“Treba Ratku napraviti pravu feštu, nadam se da će dobiti tu utakmicu i otići kao pobjednik. On zauvijek ostaje u svjetskom vaterpolu i njegovo mišljenje uvijek treba uvažiti, neće više biti na klupi, ali bit će uz vaterpolo”, za kraj je rekao izbornik naših vaterpolista, Ivica Tucak.