Testiranje novog mikrofonskog procesora na našem tržištu – OMNIA Voco 8

Tehnologija zanimljiva radijskoj industriji ubrzano se razvija i nudi nove mogućnosti. Kako bi odabrali najbolje iz ponude, kreativni konzultant AMM Global Instituta i direktor Radio Dalmacije Hrvoje Turić i njegov tim redovito testiraju novitete na našem tržištu. Danas vam donosimo njihov osvrt na mikrofonski procesor OMNIA Voco 8.

‘Najveći plus ovog uređaja je mogućnost povezivanja do osam mikrofona i svima se može upravljati preko jednog sučelja. Za radijske postaje, koje samo u studiju imaju tri – četiri mikrofona plus one za snimanje reklama, to je velika prednost jer je cijeli proces puno jednostavniji. Centraliziran je jer zahtijeva samo jedan uređaj’, pojašnjava Hrvoje Turić.

Svaki od mikrofona mora se prilagoditi glasu osobe koja ga koristi, a ovaj uređaj ‘pamti’ tko koristi koji mikrofon i u dva klika se priprema za procesuiranje baš njegovog ili njezinog glasa.

Kao posebno zanimljivu funkciju Turić izdvaja i onu nazvanu Dominate – It, koja omogućava dominaciju jednog glasa.

‘U radijskim studijima, kada je u njemu prisutno više ljudi i uključeno više mikrofona, možemo dodijeliti jednom DJ-u dominantnu ulogu, u pravilu onome koji vodi razgovor. Slušateljima je tako lakše pratiti što se događa u studiju.’

Na stranu pluseva Turić svrstava i minimalno kašnjenje zvuka.

‘Svaka obrada zvuka podrazumijeva i određena kašnjenja, a s ovim uređajem riječ je o 3 milisekunde. Za radijske postaje to je važno jer olakšava razgovor voditelja sa slušateljima koji se javljaju u program.’

Uređaj donosi snažan, kvalitetan, čist zvuk, a omogućuje i minimaliziranje buke koja nastaje tijekom rada na samom DJ pultu ili od vrata, tijekom ulaska i izlaska iz studija.

‘Ovo su također prednosti, ali nisu presudne jer i drugi uređaji danas to nude. Nama je svakako najzanimljivija mogućnost jednostavne obrade više pojedinačnih glasova’, istaknuo je Turić.