Što je HD radio i što nudi slušateljima?

Na 4. HRF-u na kojem se raspravljalo o digitalnom radiju direktor Antene Zagreb i kreativni konzultant AGI-ja Hrvoje Barišić upoznao je okupljene s mogućnostima HD radija, standarda za digitalni radio na nekim inozemnim tržištima.

‘Riječ je, naravno, o digitalnom odašiljanju radija u zemaljskoj mreži. U SAD-u, u čiju mrežu je uključeno više od 2000 radijskih postaja, predstavlja standard za digitalni radio, a koriste ga još u Kanadi i Meksiku’, objasnio je uvodno Barišić napominjući da HD u nazivu ne označava High Definition, kao kod televizija, već je to ime brenda tvrtke koja pruža uslugu.

Kao prednosti HD radija izdvojio je jednostavnost prijelaza s analognog na digitalno odašiljanje koje omogućuje ‘čist’ zvuk bez šumova. Postojeći FM pretvara u digitalni signal i nudi opciju još tri dodatna digitalna kanala.

‘Uz digitalni prijenos zvuka prenosi i podatkovne usluge, što znači da na displayju prijemnika možemo vidjeti, na primjer, cover albuma pjesme koja trenutno svira, vremensku prognozu, stanje u prometu ili bilo koju drugu korisnu informaciju.’

Što se tiče nedostataka, Barišić ističe da su to svakako ulaganja u odašiljački sustav i nove prijemnike, što je trošak i za radijsku postaju i za krajnjeg korisnika – slušatelja. Međutim, u posljednje vrijeme, kao i u slučaju DAB-a, proizvođači opreme i autoindustrija ‘po defaultu’ ugrađuju opciju HD radija.

Ta opcija u Hrvatskoj nije u igri, jer smo se kao dio Europe opredijelili za DAB, koristimo europsku praksu planiranja spektra i dodjeljivanja kanala, a nisu se ni radila posebna istraživanja što se tiče HD radija, a što bi iziskivalo dodatna financiranja.

‘U svakom slučaju, HD radio, uz DAB+ jedna je od vodećih tehnologija za digitalno odašiljanje zvuka. Jednostavna je krajnjem korisniku, a radijskoj postaji omogućuje emitiranje još tri dodatna digitalna kanala’, zaključio je Hrvoje Barišić izlaganje na ovu temu na 4. Hrvatskom radijskom forumu koji je održan na Svjetski dan radija.