Stipanović: ‘Danas je rijetkost da trener dijete pošalje doma, a mene je slao svaki drugi dan’

Jedini hrvatski jedriličar s dva olimpijska odličja Tonči Stipanović u Večernjem showu s Giulianom na Radio Dalmaciji prisjetio se svojih sportskih početaka. Otkrio je da ga je trenera Jozo Jakelić redovito slao kući s treninga, a ispričao je i kako je izgledao njegov prvi doticaj s jedrenjem.

‘Moje prvo jedrenje je završilo u moru. Ušao sam u brod i noga mi je zapela o konope, ali nisam puštao timun i brod se prevrnuo na mene’, prisjetio se Stipanović, a Giulianu je ispričao i priču koja stoji iza njegovog nadimka Tončica.

‘Kad sam tek počeo jedriti, bio sam mali buco. Jedan stariji kolega iz kluba dao mi je nadimak Tončica’, kazao je, a prisjetio se i rasprava kod kuće.
‘Kao mali non-stop sam trenirao i bio u klubu. Mater je bila luda i stalno je vikala – jesi li napisao domaći? Bilo je puno borbe s njom.’

Od samih početaka uz Stipanovića je njegov trener Jozo Jakelić.
‘Najviše me gurao trener koji je sa mnom već 25 godina. Danas rijetko viđam da je trener poslao neko dijete doma, a mene je Jozo slao doma svaki drugi dan jer nisam odradio sve kako sam trebao. Imao sam uz sebe odličnog pedagoga’, poručio je Stipanović.

U show se javio i njegov kum Luka Roki koji je otkrio kako su svojevremeno izgledali njihovi izlasci u klubove:
‘Bio je super do pola izlaska, a onda bi postao emotivniji i želio bi pričati sa Sandrom, svojom tadašnjom curom, a današnjom ženom. Otišao bi iz kluba i pričao sa Sandrom.’

Stipanović se danas, između ostalog, može pohvaliti s dva olimpijska odličja. Na nedavnoj olimpijskoj regati u japanskoj Enoshimi uspio je obraniti srebro iz Rija 2016. godine.

‘Olimpijske medalje su stvarno nešto posebno, to je vrh sporta. Kad sam osvojio medalju u Riju, tresao sam se, mislio sam da ću pasti niz stepenice’, rekao je naš uspješni jedriličar, a kao najteži sportski trenutak izdvojio je Olimpijadu u Londonu.
‘Mislim da je bolje završiti zadnji nego četvrti. Znam da sam idućih pet dana bio u totalnoj komi.’

A s obzirom na to da je Tonči lani postao otac djevojčice, Giuliano je provjerio i zna li isplesti pletenicu.