Silvija Londero: Udružili smo se s ciljem jačanja radijske industrije

U organizaciji HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja i Media servisa Global danas na Svjetski dan radija održan je 1. Hrvatski radijski forum u atriju Hrvatske akademije znanosti u umjetnosti pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek analizirala je trenutno stanje u hrvatskim medijima i kako ga poboljšati kroz izmjene i dopune Zakona o elektroničkim medijima.

Održavanje Hrvatskog radijskog foruma svojim dolaskom su podržali i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske, Vlade Republike Hrvatske, ali i gradonačelnika Grada Zagreba te saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, diplomatskog zbora, HUP-a, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti, Odašiljača i veza te Hrvatske udruge radijskih nakladnika.

Dugogodišnja njemačka europarlamentarka i velika prijateljica Hrvatske Doris Pack prenijela nam je dobro europsko iskustvo, predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić pozdravio je sve prisutne, a potpredsjednik HAZU Jakša Barbić osvrnuo se na pravnu perspektivu.

“Zbog odgovornosti koju imamo prema više od dva milijuna slušatelja dnevno udružili smo se u cilju jačanja radijske industrije kao gospodarske grane, očuvanja i unapređenja standarda u djelovanju ovog segmenta medijske kulture i zaštite društveno odgovorne uloge radija, ali i komercijalnih uvjeta poslovanja unutar medijske industrije”, rekla je predsjednica HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja, direktorica i glavna urednica Media servisa Silvija Londero.

“Zalažemo se za suvremeni, demokratski i liberalni zakonodavni okvir koji se temelji na stvarnim tržišnim i općim potrebama u Republici Hrvatskoj te pozitivnim europskim standardima, od trajnog nacionalnog interesa”, zaključno je poručila Silvija Londero u ime organizatora.


Na 1. Hrvatskom radijskom forumu predstavljena je Deklaracija u kojoj su identificirani zajednički stavovi o demokratskim i tržišnim pravima komercijalnih radio postaja u Hrvatskoj. Deklaraciju su potpisale sve članice i članovi Koordinacije: Narodni radio, Otvoreni radio, radio Kaj, Antena Zagreb, Radio Dalmacija, Enter Zagreb, Gold FM te Media servis, najutjecajnija medijska agencija u Hrvatskoj.

Dodijeljena su i priznanja, posebna priznanja te medaljoni Nikola Tesla za doprinos identitetu, pluralizmu i razvoju hrvatske radijske industrije, odnosno za izniman doprinos uspjehu 1. Hrvatskog radijskog foruma. Priznanje je dodijeljeno svim institucijama koje su zaslužne za razvoj hrvatske radijske industrije od osamostaljenja pa sve do danas.