Rođendanska ćakula s Alenom Vitasovićem: ‘Taj dan volim biti sam’

Poznati istarski pjevač Alen Vitasović danas slavi 52. rođendan. Tim povodom dao je veliki intervju za Radio Dalmaciju u kojem je otkrio zašto ne voli slaviti rođendane i kako provodi ljeto.

“Ja već desetljećima ne slavim rođendan. Znam da je to malo čudno, možda i ružno, ali čak ne volim ni da mi se donesu pokloni taj dan. Više volim neki drugi dan napraviti spontanu fešticu. Dosta sam emotivan i na rođendan me uhvati neka tjeskoba. Ne volim gužvu. Taj dan volim biti sam, a onda drugi dan napravim feštu.”

Dodao je da ne postoji poklon koji bi ga mogao razveseliti. Otkrio je i kako provodi ljeto.

“Ne volim ići na more i ne volim plivati. Jedva i da znam plivati. Kada sam pobijedio na Splitskom festivalu 1995. godine, Torcida me bacila u bazen i jedva sam ostao živ. Plivao sam onako prsno, k’o ženskice… Volim biti u hladu, popiti bevandu, pročitati neke novine i volim dosta šetati, samo mi smeta sunce pa se moram paziti.“

Vitasović je jedva dočekao koncerte nakon korone.

“Da, 40 godina sam na pozornici i prije ove korone sam rekao da ću prestati nastupati jer više ne mogu, ni fizički ni psihički gubiti noći do pet ujutro. Kad je došla ta nesretna korona, nakon šest, sedam dana, kada su zabranjeni nastupi, onda sam osjetio da ja bez toga ne mogu. Već sam krenuo s koncertima i jedva čekam ostale. Lijepo mi je na koncertima i izbacim van iz sebe tu neku pozitivnu energiju.”

Kazao je i da je Hajdukovac još od rođenja.

“Ja sam bio Hajdukovac još u trbuhu moje mame, premda sam Istrijan. Moj je tata bio na brodu „Galeb” i u Lori je bio dvije i pol godine u Splitu i prenio mi je ljubav prema Hajduku. Znam sve igrače u povijesti Hajduka, a od ovih novih znam jedino Caktaša.”

Trenutačno snima nove pjesme.

“Nešto radim, da, snimam ali ne da mi se izbacivati album kada ga nitko neće kupiti, nego izbacujem pjesmu po pjesmu svaka tri, četiri mjeseca i stavljam na YouTube i tako dobivam nastupe. Meni su samo koncerti financijski bitni. Od albuma nema ništa, osim što imaš neku satisfakciju. Ja sam inače samostalni umjetnik, proglašen od Ministarstva kulture i meni oni plaćaju radni staž i zdravstveno i više ne trebam brinuti o tim stvarima, dal’ ću izdati album ili ne. Moram samo ići na koncerte i paziti i čuvati svoje zdravlje.”

Na njegovim koncertima mogu se vidjeti sve generacije.

„Osjećaj je prekrasan. To su tri generacije – bake s kojima sam nekada ljubovao, pa njihove kćerke i onda još i unuci. Svi mi dolaze na koncerte. Meni je to fantastično.”