Predstavljena internetska stranica “Žene i mediji”

U zagrebačkoj Mimari održan je okrugli stol “Žene u hrvatskom društvu” povodom pokretanja internetske stranice “Žene i mediji”. Cilj stranice je povećati udio informiranja o raznim aspektima žena u društvu u hrvatskim medijima. Inicijator projekta je Agencija za elektroničke medije u suradnji s partnerskim organizacijama i državnim uredima.Internetska stranica “Žene i mediji” koncipirana je kao središnji portal na kojemu će se obrađivati tematika položaja žena u društvu. Na stranici će se moći pronaći pozitivni primjeri uspješnih žena, skretati pozornost na razne probleme s kojima se žene susreću, donositi informacije vezane uz hrvatsko i europsko zakonodavstvo.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac istaknuo je kako je portal kruna dosadašnjih nastojanja Vijeća usmjerenih na problematiziranje uloge žena i njezinog medijskog tretmana.

Foto: Agencija za elektroničke medije

Uz Josipa Popovca, pozdravnim govorima sudionicima skupa obratili su se ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Helena Štimac Radin, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te zamjenica pučke pravobraniteljice mr. sc. Tena Šimonović Einwalter.

Na okruglom stolu, kojim je moderirao voditelj Hrvatske radiotelevizije Duško Ćurlić, sudjelovale su ministrica kulture Republike Hrvatske dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca Gordana Deranja, profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva dramskih umjetnika Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Petra Kontić, voditeljica programa „Rodna ravnopravnost“ u udruzi B.a.B.e. 

Foto: Agencija za elektroničke medije

Cijeli događaj se odvijao pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

U svojoj video poruci Predsjednica je, između ostaloga, upozorila na zabrinjavajuće podatke iz istraživanja o nasilju nad ženama, te posebice o stavu mladih o opravdanosti nasilja nad ženama istaknuvši kako se napredak može postići samo promjenom odgoja od najranije dobi kao i dodatnom edukacijom onih koji obrazuju i odgajaju naše najmlađe. „Stoga pozdravljam otvaranje internetske stranice ‘Žene i mediji’, kojom će se javnost informirati o različitim aspektima položaja žena u društvu, isticati pozitivne primjere uspješnih žena u svim djelatnostima, te dati pozornost svim poteškoćama i zaprekama koje žene sprečavaju da ostvare svoje majčinstvo i karijeru te usklade svoj obiteljski i poslovni život“, kazala je Predsjednica.