Pater Jozić za MS: Ove godine je poruka realnost Božića, da u malenim svakodnevnicama Bog želi učiniti nešto veliko

Povod Intervjua tjedna Media servisa je Božićno vrijeme, vrijeme priprave za Božić, vrijeme molitve, vrijeme radosnog iščekivanja rođenja Isusa Krista, ali i „nenormalno“ vrijeme dok svijetom vlada pandemija koronavirusa. U goste nam je stigao velečasni Boris Jozić, a s njim je razgovarala Kristina Tomljanović.

”Istinska vrijednost Božića je sam mali Bog koji je odlučio postati malo dijete da bi postao bliži čovjeku”, tim riječima uveo nas je pater Jozić u značaj ovoga blagdana.

”Bog kaže: ja te toliko ljubim, neizmjerno te ljubim, ti si mi toliko bitan, ti si moja milina da želim postati jedno s tobom i zato uzimam ljudsko tijelo i postajem pravi Bog i pravi čovjek po jednoj osobi, a to je Isus Krist. Zato svake godine Crkva želi reći: sjeti se toga, to je to prisjećanje toga da je Bog odlučio postati jedan od nas, da je uzeo naše ljudsko tijelo i to na jedan specifičan način”.

Ovo je još jedan Božić u svijetu obilježenom pandemijom. Stigao je i apel članova Nacionalnog stožera da bi bilo najsigurnije da vjernici prate misu na televiziji.

”Čovjek to može na televiziji, ali za doživjeti mora biti tamo, mora biti dio toga jer sveta misa nije nikada samo jedna predstava koju gledamo, nego predstava u kojoj sudjelujemo, u kojoj ti i ja postajemo glumci, dio smo toga i dio smo te žrtve, tu u potpunosti dajemo Gospodinu i on se daje nama. Zato je bitno koliko je god moguće biti prisutan tamo, ali važno je ne dopustiti da me strah vodi nego i razboritost”.

Svjedočimo da se Božić za mnoge pogubio u komercijalizaciji. To smatra i pater Jozić koji je u jednoj od šetnji Adventom ostao zatečen motivima koji nemaju nikakvu poveznicu sa samim blagdanom.

”Dobro je da mi želimo jedni drugima nešto pokloniti. To je dobro, to je lijepo, to je pohvalno, ali ne smije zamijeniti onu puninu, onaj pravi smisao, a to je da ti se već netko darovao, da je Bog došao tebi, da ne trebaš ti darovati ne znam što, nego Bog se tebi daruje i samo tvoje svjedočanstvo toga da je meni se Bog darovao je već najljepši dar drugome”.

Puno ljudi, posebice mlađih, ističu, kako im se Božić više i ne slavi, da više nema te čari. Pater Jozić odgovorio je kako im vratiti zadovoljstvo u obilježavanju i slavljenju ovog obiteljskog blagdana.

”Ja kako sam Isusovac, jedna od naših temeljnih stvari o kojima pričamo o kojima govorio moj osnivatelj sveti Ignacije Lojolski je magis, na latinskom znači jedno više, dati više u onome što činiš, onome što živiš. Najbolji primjeri toga magisa su upravo mladi ljudi. Zato je njima potrebno nešto više i ukoliko im čovjek ne pruži taj više, ukoliko im ne pokažeš neki viši smisao, nešto što iznad nas, nešto što nije samo ovozemaljsko, oni ne mogu biti zadovoljni do kraja i uvijek će tražiti više i zato je najljepše ustvari biti s njima”.

Iako u blagdansko vrijeme želimo izbjeći negativna pitanja, ipak je bitno onima koji strahuju od koronavirusa pružiti riječ ohrabrenja.

”Najgora moguća stvar je dopustiti strahu da me vodi. Prepoznajem, nažalost, kada hodam i kada vidim ljude koji sada čak dolaze u crkvu i kada im vidim u očima taj jedan strah koji zarobljava čovjeka i nema više čovjek slobodu. Najljepša moguće stvar koju mi imamo jest sloboda da odlučujemo, sloboda da dajemo, sloboda da ljubimo – to je prava sloboda. Ne sloboda da ja mogu što god ja hoću, nego sloboda za drugoga, da ja izađem iz sebe. Ono što korona priječi je upravo takva sloboda da izađemo, da se dajemo drugima i tako dalje, ali to ne znači da ja u ovim sada vremenima ne mogu nešto naučiti”.

Za iduću godinu planiran je susret mladih iz cijele Europe – Magis. U srpnju će doći petstotinjak mladih i bit će diljem Hrvatske počevši od Kopačkog rita pa do krajnjega juga, pojasnio je Jozić i naveo neke pojedinosti.

”Pomagati djeci, biti s djecom, bit će u staračkim domovima, pomagati starijima, s njima provoditi vrijeme. Bit će tu i eksperimenti, kako mi Isusovci to zovemo, hodočašća, duhovne vježbe i tako dalje. Oni će moći izabrati iz cijelog tog jednog spektra gdje se žele darovati, gdje na neki način žele služiti, a gdje žele kroz to primiti nešto”.

I za kraj, pater Jozić uputio je božićnu poruku svim našim slušateljima.

”Upravo Božić, ja bih volio da to ljudi shvate, da u njihovim malenim svakodnevnicama, teškim svakodnevnicama, da upravo tu Bog želi učiniti nešto veliko, da Bog tu želi doći, baš u tu realnost. Želio bih im čestitati i zaželjeti realan Božić ove godine, da prepoznamo da je Bog izabrao tu malenost, tu jednostavnost da dođe svakome od nas”.