Nina Violić: “U mom filmu žena je ta koja napušta toksični brak”

Deset godina rada stoji iza dugometražnog prvijenca Nine Violić čiji potpis stoji iza scenarija i režije. „Baci se na pod“ u kojemu Violić tumači jednu od glavnih uloga svoju premijeru doživjet će 16. lipnja na otvorenju Festivala mediteranskog filma u Splitu. Za TOPCAST TOP RADIJA glumica otkriva koliko joj je bilo traumatično vratiti se u vlastito iskustvo razvoda kako bi napravila film, zašto je stavila fokus na roditelje koji su, kako ističe, potpuno zaustavljeni u svom mraku tijekom procesa razvoda.

O filmu „Baci se na pod“, Nina kaže: „Ovo je projekt koji se na svu sreću ne bavi nekom društveno političkom temom pa smo mogli pričekati kraj pandemije da izađemo s filmom, bavila sam se isključivo ljudima, odnosima, jer to su teme koje se od starih Grka do danas nisu puno promijenile“.

Film problematizira temu razvoda, a o značenju koje stoji iza naziva filma, Violić ne otkriva puno. Međutim, neka objašnjenja ipak je dala, ali i otkrila kako se film zvao prije nego se odlučila za naziv „Baci se na pod“.

„Pa neću vam to otkriti, morat ćete pogledati film. Htjela sam uzeti jedan događaj iz života sva tri lika koji je podjednako traumatičan za svo troje – za majku, dijete i oca i svo troje bi u tome trenutku moglo poželjeti baciti se na pod radije nego da im se događa to što im se događa. Taj se film dugo godina zvao Kućna prašina i to je nekako točniji naziv za ono o čemu se film bavi, doslovan je i nije seksi i kad sam završila film sam shvatila da želim da je naziv filma više seksi i zato naziv Baci se na pod “, objašnjava Violić.

Na temu koliko joj je bilo traumatično vratiti se u period vlastitog iskustva razvoda kako bi radila film i glumila u filmu, Violić govori:
„ Pisala sam scenarij i znala sam da ću ja to igrati. Dugo sam o tome promišljala, posljednju ruku scenarija sam radila sa svojom psihologinjom koja je u psihološkom smislu usmjerila stvar do kraja tako da su u jednom trenutku te faze likovi postali stvarni i ja sam se mogla odmaknuti od nečeg što sam ja, iako je u tome, naravno, jako puno onoga što sam tu ja“, govori glumica.

Nina ističe kako fokus filma nije na djetetu koje se najčešće ističe kao žrtva razvoda.

„Ne stavljam fokus na dijete koje je žrtva. Vrlo često u literaturi, a pogotovo u filmu u tim situacijama djeca ispadaju žrtve tog obiteljskog sistema, a meni je bilo puno zanimljivije, jer to negdje i je moje iskustvo, vidjeti koliko su roditelji zabetonirani u svom svijetu, u svojim projekcijama, koliko su potpuno zaustavljeni u svom mraku i u nečemu iz čega se ne mogu iščupati. Ako ti roditelji daju dovoljno pažnje i ljubavi, dijete nema toliko problem s tim. Bilo mi je zanimljivo vidjeti priču iz ugla u kojemu je na njih stavljeno težište žrtvi, žrtvi vlastitih projekcija, a ne na dječaka koji uživa ljubav oba roditelja. Njegov svijet koji on stvara u tom trenutku, njemu je daleko bitniji nego njihovi problemi“, objašnjava Violić.

Film „Baci se na pod“ prati tri perspektive.

„Počinjemo s dječjom u kojoj nam ništa nije jasno što pomalo zbunjuje gledatelja i to mi se sviđa. Dječju perspektivu smo radili sa lutkama. Na taj način smo dobili naivan svijet i neki život tih lutaka koji je bedast sam po sebi i ustvari je dijete fokusirano na tu svoju igru koja je potpuno paralelna od ove stvarnosti koja nam se onda tek otkriva u muškoj perspektivi da bi na kraju shvatili o čemu se radi u ženskoj perspektivi. To je odnos u kojem je žena donijela odluku da ode. Danas je fokus na ženama žrtvama koje muškarci ostavljaju zbog ljubavnica, a moj krug ljudi me puno više uči da su žene te koje napuštaju odnose koji su toksični“, govori glumica.

Violić se nada što boljem plasmanu filma u nadolazećim ljetnim danima.

„Cijeli tim je procijenio da je bolje film plasirati po ljeti zbog velike količine ljetnih kina i pozornica, koje nisu samo na moru, ima ih po zapadnoj Hrvatskoj i po Slavoniji. Nadam se da ćemo dobiti što više publike po ljeti, putovat ćemo od grada do grada. Za sada na popisu imamo 40 i nešto gradova i uz genijalnu pjesmu koju je TBF napisao za film“, govori glumica.

Premijera filma je 16. lipnja na otvorenju Festivala mediteranskog filma u Splitu, Zagreb film ima priliku pogledati 19. lipnja, zatim 23. lipnja film ide u Cinestar, dok je premijera u Rijeci 20. lipnja, u Šibeniku 22. lipnja, a u Dubrovniku 23. lipnja i nakon toga film ide u Cinestar distribuciju.

Cijelo gostovanje pogledajte niže u videu.