Jurić-Kaćunić: ‘Ovo je prekretnica. mojRADIO pokrenuo ekspanziju digitalnog radija’

Uoči Svjetskog dana radija i 4. Hrvatskog radijskog foruma, kojem će u fokusu biti razvoj digitalnog radija u Hrvatskoj, vodeći radijski strateg u zemlji Ivan Jurić-Kaćunić u intervjuu Media servisu otkrio je zašto je odlučio investirati u prvi cjeloviti digitalni radio u našoj zemlji – mojRADIO. Tvrdi da je taj projekt pokrenuo ekspanziju digitalnog radija u Hrvatskoj i da predstavlja svojevrsnu prekretnicu na radijskoj sceni.

Upravo će digitalni radio biti tema 4. Hrvatskog radijskog foruma koji će se održati na Svjetski dan radija, otkrio je osnivač i član HRF-a Ivan Jurić-Kaćunić.

”Važno je naglasiti da Hrvatska, nažalost, nema strategiju za ovo medijsko područje i da je krajnje vrijeme da država usvoji strateški dokument za razvoj digitalnog radija. Zbog toga sam predložio, a organizacija Hrvatskog radijskog foruma je prihvatila, da ove godine, u svjetlu tradicionalnog obilježavanja Svjetskog dana radija, u nazočnosti svih ključnih aktera, razgovaramo na tu esencijalnu radijsku temu i pokrenemo nužne društvene promjene u tom pravcu”, rekao je Jurić-Kaćunić.

Vjeruje da će Vlada, unatoč svim izazovima uzrokovanima COVID-19 pandemijom, imati vremena za ovu temu.

”Prvo, hrvatsko tržište je i europsko tržište, a ujedinjena Europa je opredijeljena prema strateškim tehnologijama. Drugo, u skorom postcovid vremenu predstoji nam žuljevit rad na oporavku gospodarstva. Kreativne industrije, a posebno mediji, bit će značajni akteri kako u oporavku, tako i u daljnjem nacionalnom razvoju i napretku. Stoga, država nema alternative nego stvoriti sve pretpostavke da se društveni i gospodarski oporavak bezuvjetno ostvari. I treće, napredne tehnologije su već u “našem dvorištu”: DAB+ platforma je korak do komercijalne faze, 5G mreža već sada u Hrvatskoj daje mogućnost novih digitalnih usluga, a primjerice Hybrid radio za naše nove generacije slušatelja odavno nije novost.”

Najbolji pokazatelj kako osobno gleda na budućnost digitalnog radija jest činjenica da je prije točno mjesec dana pokrenut mojRADIO, prvi cjeloviti digitalni radio u našoj zemlji čiji je vlasnik upravo Jurić-Kaćunić.

”mojRADIO je first class digitalni radijski program. Riječ je o radiju čiji je sadržaj specijaliziran, glazbeni, i to isključivo zabavni sadržaj, pretežno domaće produkcije i autorstva. Distribuira se putem interneta, što prije svega znači mogućnost slušanja putem aplikacije i internet streama, te putem kabelskih operatera i DAB+ platforme.”

mojRADIO nastao je u ‘laboratoriju’ AMM GLOBAL INSTITUTA. Jurić-Kaćunić posebno ističe uloge Darija Antunovića, koji je direktor radija, i Katijana Knoka, kreativnog konzultanta AMM GLOBAL INSTITUTA, koji je glavni savjetnik na ovom projektu. Odgovarajući na pitanje zašto se odlučio investirati u taj projekt, Jurić-Kaćunić posebno je istaknuo dvije činjenice.

”Prošla godina je ključna godina za digitalni radio u Hrvatskoj, a to su: stupanje na snagu odredbi europskog zakonika temeljem kojeg je autoindustrija obvezna u novoproizvedena vozila, kao sastavi dio tzv. standardne opreme, ugrađivati DAB+ prijemnike i početak komercijalnog rada 5G mreže u Hrvatskoj.”.

Nije želio govoriti o poslovnim politikama konkurenata, samo je poručio da cijeni svaki napor kolega iz radijske, odnosno medijske industrije. Tvrdi da razumije i napore konkurencije koja je, kaže, svim silama pokušala usporiti projekt mojRADIO. “Konkurencija je poželjna, potrebna, bitna i, stoga, kako kaže ona izreka – neka cvjeta stotinu cvjetova.”

Ističe da broj slušatelja digitalnog radija mojRADIO kontinuirano raste te da su ovaj projekt prepoznale i ključne institucije, od Vijeća za elektroničke medije do OiV-a. ”Iskoristio bih ovaj trenutak da zahvalim svim navedenima što su omogućili da upravo projekt mojRADIO u bitnome označi suvremenu radijsku industriju u Hrvatskoj”, rekao je Jurić-Kaćunić. Znači li to da mojRADIO predstavlja svojevrsnu prekretnicu na domaćoj radijskoj sceni?

”Svakako. mojRADIO je prvi cjeloviti digitalni radio koji je neosporno pokrenuo ekspanziju digitalnog radija u Hrvatskoj. To je radio budućnosti. To je radio koji postavlja nove standarde. Dakle, ovim iskorakom udareni su temelji novih tendencija u interesu javnosti, odnosno želim naglasiti da je mojRADIO utemeljen na inovativnosti, kreativnosti, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža korisnicima”.

Najavio je i skoro pokretanje još nekih first class digitalnih radija.