Fuchs: ‘Nastavnike iz rizičnih skupina angažirat ćemo za pripremu materijala i e-nastavu’

foto: pixabay

Nakon što su jučer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja predstavljene upute i preporuke za održavanje nastave u školama, ministar obrazovanja Radovan Fuchs jutros je u programu Antene Zagreb odgovorio na neka pitanja koja muče roditelje i nastavnike.

Naveo je da će Ministarstvo sutra ili prekosutra, a najkasnije do kraja tjedan, izaći s dodatnim, opsežnim dokumentom koji u detalje razrađuje različite scenarije. To će biti dodatna pomoć ravnateljima i učiteljima za organizaciju nastave u njihovim školama. A uoči početka školske godine javljaju se zabrinuti učitelji koji spadaju u rizične skupine. Ministar Fuchs je objasnio da postoji popis bolesti ili stanja koja se definiraju kao rizična, a ako spadaju u tu skupinu, za njih imaju plan.

“Znam za određene slučajeve, npr. imamo neke profesore koji su imali transplantaciju srca ili nečeg drugog, da ne ulazimo u detalje, i ti sigurno spadaju u rizičnu skupinu koja treba ostati kod kuće iako njihova radna sposobnost nije ni najmanje umanjena. Takve nastavnike kanimo angažirati na pripremama materijala koji idu u online varijantu ili druge oblike elektronske nastave. Treba dodatno naglasiti da onako široki obuhvat kao što je to u prvoj varijanti bilo rečeno oko nekih kroničnih bolesti, poput povećanog krvnog tlaka, nisu više razlog za ostajanje kod kuće jer je utvrđeno da oni ne predstavljaju toliki tip ugroze za te osobe, nego se od takvih nastavnika zahtjeva da tijekom radnog procesa imaju maske.“

Oglasili su se i nastavnici iz mreže “Nastavnici organizirano” koji su, između ostalog, naveli da su zanemarene umjetničke škole, plesne i glazbene. Ministar je komentirao da su i one navedene i da se iste preporuke odnose i na njih. Traži se fizička distanca i poštivanje higijenskih mjera.

„U glazbenim školama traži se isti pristup. Međutim, zborno pjevanje treba organizirati nešto drugačije, s razmakom od najmanje dva metra između učenika, odnosno pjevača. Ne smiju pjevati okrenuti jedan prema drugome, možemo reći, više solo pjevanje nego zborno. To su ipak finese i specifičnosti.“

Posebna pravila vrijedit će i tijekom obroka u školama.

“Djeca će jesti u blagovaonicama, ali tako da se osigura distanca od najmanje 1,5 metra. Nakon svake grupe treba dezinficirati prostor. I bolja varijanta, ako im se jela dostavljaju u učionice da onda u vlastitim učionicama i jedu“, odgovara ministar.

Hoće li biti roditeljskih sastanaka ili informacija?

“Neće biti roditeljskih sastanaka za vrijeme pandemije nego će se komunikacija između nastavnika i roditelja, jednako tako se preporuča i za komunikaciju između nastavnika, održavati čim više u nekoj elektronskoj varijanti’.’

Osvrnuo se i na one roditelje koji tvrde da bi trebali dobivati naknadu s obzirom na to koliko pomažu djeci oko gradiva tijekom online nastave.

“Ne znam kako bi se to moglo organizirati i da se ustanovi koji roditelji u kojoj mjeri pomažu i kako bi se to moglo vrednovati. Mislim da nije jako realno tražiti naknadu za dodatnu pomoć i podučavanje vlastite djece. Ali da roditelji u slučaju online nastave itekako pomažu, to je definitivno sigurno”, rekao je ministar.

Antena Zagreb – Stvari koje voliš