2. Hrvatski radijski forum: Što donosi medijska strategija

Na Svjetski dan radija, 13. veljače, u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održat će se drugi Hrvatski radijski forum u organizaciji Udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja. Tema je medijska strategija, koju dugo očekuju medijski djelatnici, nakladnici i struka općenito.

Strategija još nije službeno predstavljena javnosti, stoga će ovaj skup u HAZU-u biti prilika da se čuje u kojoj je fazi i što možemo očekivati. Jedna od sudionica bit će i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Uoči 2. HRF-a za Media servis je najavila da će na Forumu iznijeti osnovne smjernice medijske politike.

“Nakon toga očekujem da ćemo u javnoj raspravi definirati i preporuke. Sam dokument želi na jedan strateški način, dovoljno širok da se mogu uklopiti svi dionici, postaviti neke osnovne prioritete za razvoj medija u sljedećem razdoblju”, izjavila je Obuljen Koržinek.

Na prošlogodišnjem Forumu jedna od tema bio je Zakon o elektroničkim medijima, a upravo na tom skupu definirane su važne smjernice u njegovoj izradi.

I ove godine na Forum stiže predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a očekuje se i niz važnih medijskih djelatnika, predstavnici stručnih udruženja i nadležnih državnih, kao i akademskih institucija. O medijskoj slici u Hrvatskoj govorit će predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac, a svoj će doprinos raspravi dati i Mladen Vedriš, predstojnik Katedre za ekonomske znanosti zagrebačkog Pravnog fakulteta.

“Kada smo prije godinu dana, na Svjetski dan radija, pokrenuli Hrvatski radijski forum želja nam je bila da postane sastavni dio progresivnih znanstvenih, stručnih, umjetničkih i praktičnih snaga u Hrvatskoj, osobito u medijskom dijelu. Uspjeh prošlogodišnjeg Foruma to dokazuje, a vjerujemo kako će i ovogodišnji, koji će se baviti donošenjem medijske strategije, pridonijeti nastojanjima da se uredi medijski okvir”, poručila je predsjednica Udruge HRF i HUP- Koordinacije Silvija Londero Šimleša.

Ističe kako se u Udruzi i Koordinaciji zalažu za suvremene, demokratske i liberalne medijske propise, utemeljene na realnim hrvatskim tržišnim i općim potrebama i pozitivnim europskim standardima, što, navodi, mora postati trajni nacionalni interes. S obzirom na izazove kao što su strelovit razvoj moderne tehnologije, ali i pojave poput lažnih vijesti i govora mržnje u medijima, smatraju kako je stvaranje naprednijeg medijskog prostora nezaobilazan prioritet.

Skup će se održati pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije, a medijski pokrovitelj je Media servis Global.

Cilj organizatora je iz godine u godinu, na Svjetski dan radija, u okviru Hrvatskog radijskog foruma, progovarati o aktualnoj problematici i izazovima s kojima se mediji suočavaju te tražiti rješenja.