Udruga Hrvatski radijski forum postala članica Udruženja europskih radija

Na Svjetski dan radija održan je 3. Hrvatski radijski forum na temu ‘Komercijalni radio u suvremenoj Europi’. Na Forumu u atriju palače Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspravljalo se o zakonodavnom okviru, a objavljeno je i da je udruga Hrvatski radijski forum postala 17. članica Udruženja europskih radio postaja (AER).  

Otkrio je to u svom govoru Matt Payton, glavni tajnik Udruženja europskih radija i direktor vanjskih poslova britanskog Radiocentra koji okuplja 300 radijskih postaja u Ujedinjenom Kraljevstvu.  

Foto: Ivan Dabac, na slici: Matt Payton

„Radio je ostao snažan. U prosjeku 85% stanovništva u Europi sluša radio svaki tjedan oko dva i pol sata. Na nekim tržištima i više, primjerice u Ujedinjenom Kraljevstvu. U vrijeme kada publika ima sve više mogućnosti, ove brojke su uistinu impresivne.” 

Zanimljivo je i da je prema istraživanju Eurobarometra radio medij kojem se najviše vjeruje. Dopredsjednik udruge Hrvatski radijski forum Luka Đurić istaknuo je da je to velika odgovornost. Zadovoljan je što komercijalne radio postaje u Hrvatskoj ne zaostaju za europskim kolegama. Istaknuo je kako komercijalni mediji od zakonodavca očekuju suvremeni pravni okvir. 

“Prereguliranost nikada u povijesti nije dovela do novih iskoraka niti do ozbiljnijeg razvoja i nadam se da će upravo to biti misao vodilja prilikom donošenja novog zakona koji bi, vjerujem, trebao ići u tom smjeru.“ 

Foto: Ivan Dabac, na slici: Luka Đurić

Govoreći o novom Zakonu o elektroničkim medijima, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministrice kulture, državni tajnik Krešimir Partl rekao je da je Ministarstvo vodilo računa o kreativnom sektoru. 

“Vjerujem da smo zajednički došli do rješenja koja će pridonijeti razvoju društva u cjelini i da će na kraju dionici ovog zakona moći bolje poslovati u Hrvatskoj, ali isto tako da će se i kreativni dio sektora moći bolje razvijati.” 

Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je kako će se vrlo brzo vidjeti hoće li nova regulacija odgovarati radijskim nakladnicima. 

Foto: HRF, na slici Irena Petrijevčanin Vuksanović

“Je li vam to odijelo po mjeri, vi ćete sami reći. Ako vas negdje žulja i stišće to nije dobro, a isto tako nije dobro ni ako je, metaforički rečeno, preširoko odijelo. Kakvu regulaciju želimo? Želimo zdravu regulaciju koja ne stišće, ali isto tako koja nije ni preširoka.” 

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja naglasila je da bi zakonodavni okvir trebao uvažiti specifičnost pojedinih vrsta radija, a ravnatelj Agencije za elektroničke medije Josip Popovac poručio je da će novi Zakon o elektroničkim medijima olakšati život radijskoj industriji.  

Foto: Ivan Dabac, na slici: Gordana Deranja

Predsjednik Vijeća veleučilišta i visokih škola Damir Jugo istaknuo je važnost povezivanja obrazovanja i tržišta rada, a predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt osvrnuo se na važnost radija kroz povijest.  

Foto: Ivan Dabac, na slici: Velimir Neidhardt

Video porukom iz Madrida javila se i potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica. „Radio ima važno mjesto u današnjoj modernoj medijskoj kulturi, ima značajnu ulogu u oblikovanju društvene i političke svijesti“, poručila je Šuica. 

Na kraju 3. Hrvatskog radijskog foruma Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljeno je priznanje i medaljon “Nikola Tesla” za poseban doprinos radijskoj industriji u 2019. godini. Mattu Paytonu dodijeljen je medaljon „Nikola Tesla“ kao zahvala za članstvo u Udruženju europskih radija (AER). Također, dodijeljeno je i počasno članstvo akademiku Jakši Barbiću, prof. dr. Mladenu Verdišu i prof. dr. Damiru Jugi, koji su također prepoznali i podržali rad Hrvatskog radijskog foruma i time dali svoj doprinos razvoju radijske industrije. 

Foto: Ivan Dabac, na slici: Damir Jugo i Luka Đurić

HRF je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, u organizaciji udruge Hrvatski radijski forum i HUP – Koordinacije komercijalnih radio postaja, a uz partnerstvo Vijeća za elektroničke medije, Vijeća veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske i medijskog partnera Media servis Globala.