Fuchs za MS: Modeli B i C su spremni, ali nadam se da ih nećemo primjenjivati

U ponedjeljak će zvono označiti početak nove školske godine, a prije nego što se školarci vrate pred ploču, pred mikrofon Media servisa u Intervjuu tjedna stao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Otkrio nam je kako će izgledati nova školska godina, zašto je pao broj superodlikaša, do kud je stigla istraga u aferi ‘Daj pet’, ali i treba li uvesti malu maturu. S ministrom je razgovarala Andrea Marić.

U škole se vraća ili prvi puta odlazi oko 460 tisuća učenima osnovnih i srednjih škola, s tim da je i ove godine nešto manji broj prvašića, oko 36 tisuća. Kao u dobra stara vremena kreću na nastavu bez epidemioloških mjera, a upitali smo Fuchsa jesu li pripravni B i C modeli koji su bili u primjeni kada je bila lošija epidemiološka slika u zemlji zbog pandemije koronavirusa.

“Naravno da su ti modeli i dalje spremni, to nije jako teško primijeniti i naravno da će se primijeniti, a ja se nadam da neće. Ali ako bi se eventualno epidemiološka situacija toliko pogoršala da je potrebno da uvedemo neke od mjera, onda ćemo naravno ih primijeniti. U svakom slučaju, prateći točno i pomno, kao i do sada što se zbiva u pojedinim školama.”

Statistički podaci pokazuju da je prošle školske godine bilo manje pohvala, više opomena i više izostanaka. No napokon smo zabilježili pad broja odlikaša i superodlikaša. Na pitanje je su li profesori počeli objektivnije ocjenjivati, je li pandemija utjecala ili postoji neki treći razlog, ministar je odgovorio:

”Mislim da je otprilike sve zajedno, pri čemu vjerujem da će se objektivnost ocjenjivanja nastaviti i ubuduće. Ranijih godina, pod onim lockdownima i pandemijama, mislim da su i nastavnici nešto relaksiranije davali ocjene. Sama nastava bila je ipak rađena na daljinu u određenom broju slučajeva, pa su onda ocjenjivanja bila i nešto širokogrudnija.”

Iako se smanjio broj odlikaša i dalje brojke pokazuju da je gotovo svaki drugi učenik u zemlji prošle godine ostvario odličan uspjeh. Brojni ravnatelji smatraju da bi se situacija s upisima u srednje škole riješila malom maturom. Ministar ističe da su ove godine proširili mogućnost da pojedine škole mogu provoditi prijemne ispite, ali i da mala matura cijelo vrijeme stoji kao opcija.

“Imate s druge strane naravno i mišljenja psihologa da bi to bilo jako veliko opterećenje i stresna situacija za samu djecu. Tako da ima puno za i protiv razgovora i dogovora, ali mislim da je ključ u nacionalnim ispitima. Sljedeće godine ili ove školske godine, će se provoditi na razini cijele države iz dijela predmeta, a onda naravno sve više i više. Jednog dana kada imate takvu objektivnost stanja školskog sustava, znanja učenika i načina ocjenjivanja, mislim da će biti puno jednostavnije donijeti odluku.”

Govoreći o odlikašima, upitali smo ministra je li Ministarstvo dobilo nalaz policije, nakon što su im proslijedili inspekcijsko rješenje u aferi ‘Daj pet’, kada je supruga predsjednika Sanja Musić Milanović tražila da se prepravi ocjena njenom sinu iz matematike, što je profesorica i učinila, a u međuvremenu dobila opomenu pred otkaz iako je tvrdila da je bila pod pritiskom.

“Mi čekamo policijsko izvješće. To je sada u tijeku. Ako se pokaže da je tko, kako i zbog čega od nje tražio izmjene, onda ćemo mi sukladno tome poduzimati mjere.”

– Znači nekakve sankcije. Za sad vidimo da je samo učiteljica dobila opomenu.

“Ona je dobila opomenu, ne zbog toga što je mijenjala ocjene jer je to još uvijek u fazi ispitivanja, nego zbog određenih propusta koje je napravila tijekom same školske godine.”

Vlada priprema mjere pomoći zbog rekordne inflacije i energetske krize. Dok čekamo predstavljanje sveobuhvatnog paketa mjera, ministar nam je otkrio što čeka njegov resor, odnosno kako će se škole, vrtići i fakulteti nositi s višestruko većim računima za plin i struju.

“Jedna od varijanti je da se promijeni tarifa plaćanja energenata pravnim osobama koje nisu u sustavu gospodarstva, ali sačekajmo da se izađe sa sveukupnim paketom. Ali, u svakom slučaju, ono što možemo garantirati jest da ni jedna škola neće ostati bez grijanja i ne, nećemo smrzavati djecu. Budite bez brige.”

Sindikati, među kojima i oni u obrazovnom sustavu, traže povećanje plaća od 10 posto i zahtijevaju da povišice krenu već od rujna. Fuchs napominje da su plaće prosvjetarima u mandatima premijera Andreja Plenkovića znatno porasle.

“Mi smo uvijek za to da se plaće, naravno, u sustavu dižu. Naravno, nikome nije njegova plaća dobra, koliko god velika ona bila. Što smo mi učinili po zadnjem je bilo zaista promjena napredovanja unutar osnovnih i srednjih škola. Tako da jedan nastavnik koji je došao do kategorije takozvanog izvrsnog savjetnika ima preko 11 tisuća kuna plaću mjesečno. Prema tome, ne možemo baš reći da je to toliko loša plaća.”

Dugo slušamo o potrebi reforme obrazovanja, a neke ozbiljnije reforme još nema. Ministar kaže da se ni ne može dogoditi kroz godinu-dvije. Prije svega ističe da trebaju krenuti s izgradnjom i dogradnjom osnovnih škola kako bi prešle na nastavu u jednoj smjeni i kako bi ostvarili zacrtani cilj o cjelodnevnoj nastavi.

“Prvenstveno će se omogućiti puno šire izvođenje nastave u smislu efektivnih predavanja djeci i rada s djecom. Ne bubanje, nego baš rad s djecom. Djeca bi onda u školi obavljala sve ono što trebaju u kontekstu i u smislu učenja, a kod kuće bi onda kvalitetno provodila vrijeme sa svojim roditeljima.”

Za kraj je ministar uputio poruku svim učenicima uoči početka nove školske godine:

“Čestitam onima koji kreću prvi put u školu da su postali članovi jedne velike skupine mladih ljudi koji stječu nova znanja. Učite, pokušajte biti izvrsni, a na nama je da vam probamo osigurati što bolje uvjete.”