Direktor RACVIAC-a za MS: ”Držimo balans između ljudskih prava i sigurnosti naših nacija”

Povodom 20.obljetnice osnutka RACVIAC-a, Centra za sigurnosnu suradnju zemalja Jugoistočne Europe, u Intervjuu tjedna Media servisa gostovao je direktor RACVIAC-a Jeronim Bazo koji je otkrio detalje o organizaciji, aktivnostima i ciljevima te projektima za ovu godinu. Razgovor je vodila Kristina Tomljanović.
RACVIAC je u vlasništvu zemalja Jugoistočne Europe, a članice raspravljaju o sigurnosnim pitanjima od zajedničkog interesa. Hrvatska ima veliki interes za punom i aktivnom podrškom RACVIAC-u, s obzirom da je sjedište ove Međunarodne organizacije u Rakitju, nedaleko od Zagreba. Upravo je stabilnost i sigurnost u Jugoistočnoj Europi jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske.

Bazo je naveo koji su prioriteti organizacije.

”Članice naše organizacije su Rumunjska, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Albanija, Grčka i Turska. Imamo i jednog sudionika, a to je Kosovo. Imamo i 14 pridruženih članica i pet promatrača. To je RAVIAC. Naša uloga i misija je služiti kao platforma za dijalog i suradnju. Međusobna komunikacija je važna za regiju”.

Bazo je ranije obnašao dužnost vojnog časnika u Albanskim oružanim snagama. Kroz život u vojsci naučio je mnogo lekcija koje je implementirao u sadašnji posao, otkriva za Media servis.

”U službi za domovinu naučiš što znači biti odgovoran, kako ne iznevjeriti svoje suborce, prijatelje i svoju državu, preuzeti odgovornost na svoja ramena i krenuti dalje. Kada si glavni čovjek u vojsci u našoj regiji, Europi ili izvan NATO-a, shvatiš kako izgraditi odnose i zadržati kontakte. Sve te vještine dolaze do izražaja na ovoj direktorskoj poziciji”.

RACVIAC se 2010. godine transformirao te proširio svoj program s pitanja kontrole naoružanja na širi opseg privremenih i novih sigurnosnih prijetnji poput cyber sigurnosti, migracija i antikorupcije. “Izrazito je bitno prilagoditi se novim izazovima”, naglašava Bazo, koji se osvrnuo na društvene medije i našu sigurnost na njima.

“Cybersecurity je postala ključna riječ. Važno je zaštiti svoje podatke te zaštititi zdravlje i živote zajednice. Zato su znanja i obrazovanje vezano uz cybersecurity unutar našega djelovanja važni za dijeljenje našeg iskustva i pronalazak najboljih metoda za rješavanje ove vrste rizika koji nam se nalazi na putu”.

Kriza uzrokovana pandemijom koronavirusa pokazala je da su različite države reagirale različito. O reakcijama i potezima zemalja Europske unije i trenutne situacije u Hrvatskoj je rekao:

“Širenje informacija i međusobna komunikacija je stavila Europu i regiju u bolju poziciju kada je u pitanje upravljanje krizom. Hrvatska, u kojoj živim, i koliko pratim i stanje u ostatku Europe, radi odličan posao pokušavajući pravovremeno informirati javnost te donoseći mjere koje će smanjiti rizik od izlaganja ovoj pandemiji”.

Jedan od rastućih problema u regiji, osim koronavirusa, je veliki priljev migranata te prijetnja terorizmom. ”Ulažemo veliki zajednički trud u upravljanje ovim problemima”, naglasio je te se posebno osvrnuo na migrantsku krizu.

Sve što trebamo napraviti je adresirati izazov, a ne ga izbjegavati. Suočiti se s njime lice u lice, pomoći jedni drugima shvatiti što on uopće znači, a onda educirati jedni druge i podijeliti najbolja iskustva i metode kako upravljati tim situacijama. Uvijek držimo balans između ljudskih prava i sigurnosti naših nacija i regije”.

RACVIAC surađuje i sa drugim međunarodnim organizacijama poput UN-a, NATO-a i Europske unije te zajednički surađuju i na brojnim projektima.

“Europska unija je uspostavila svojevrstan koledž koji se bavi europskim sigurnosnim i obrambenim problemima. Mi smo pridruženi član ove organizacije. Prošle godine smo dobili taj status i jako smo ponosni na to. Sada možemo provoditi tečaj prema njihovim pravilima i pod njihovom nadležnošću u Hrvatskoj, nadam se već od sljedeće godine, ako nam situacija s pandemijom bude dopuštala”.

“Naš dobar partner je United State European Command u Europi zajedno sa jako bitnom agencijom u SAD-u koja se zove: Defense Threat Reduction Agency. Već petu godinu zaredom provodimo različite oblike ovoga projekta. Veoma je važno da dijelimo iskustva i metode kako adresirati problem oružja za masovno uništenje. To je kriza sama po sebi”.

S obzirom na situaciju s koronavirusom, tradicionalne panele, seminare i radionice odrađuju online putem. Ipak, do kraja godine će realizirati neke aktivnosti i projekte.

“Sljedeći tjedan ćemo provesti aktivnosti vezane uz upravljanje ljudskim resursima tijekom krize, imajući na umu i aktualnu krizu. Za sljedeću godinu smo već pripremili program koji se bazira na pretpostavci da će se situacija smiriti i da ćemo se vratiti normalnom životu, kakvoga smo imali”, zaključuje Bazo u Intervjuu tjedna Media servisa.